ŠTA SE KRIJE IZA NAJVEĆE ČISTKE VLADIMIRA PUTINA? Prvo je pao Šojgu, a onda je usledila OGROMNA AKCIJA (2024)

Smenjivanje dugogodišnjeg ministra odbrane sa njegove dužnosti nije ništa neobično. Hapšenje pet njegovih najviših saradnika, međutim, očito je više od pukog traženja sveže krvi - posebno u Rusiji kojom vlada Vladimir Putin.

Nakon šokantnog smenjivanja Sergeja Šojgua s dužnosti ministra odbrane pre dve nedelje, talas hapšenja je pod maskom antikorupcijske kampanje očistio vrh ministarstva odbrane.

Vremenski okvir je jednako intrigantan kao i hapšenja i promene. Nakon gotovo tri godine neuspeha na frontovima u Ukrajini, Rusija je upravo stekla prednost. U poslednjih nekoliko nedelja pokrenula je uglavnom uspešnu ofanzivu na severu prema Harkovu, uz pozitivne pomake u regiji Donbas na istoku.

"Vrlo složena policentrična igra"

Kritični nedostatak ljudstva u Ukrajini i smanjenje zaliha municije, pogoršano mesecima odlaganja odobrenja paketa vojne pomoći u američkom Kongresu, takođe su pomogli da se preokrene ruska sreća.

Postavlja se pitanje - zašto sada promeniti ministarstvo koje je zaduženo za pobedu u ratu?

Analitičari koji su govorili za CNN opisali su ministarstvo odbrane kao jedno od najkorumpiranijih u zemlji.

Ruski državni mediji otkrivali su vojne ugovore vredne neverovatne iznose novca i javno sramotili visoke zvaničnike ministarstva i njihov raskošan način života. Ali kako je jedan analitičar rekao CNN-u, ono čemu svedočimo je "vrlo složena policentrična igra" povezana s vremenom i Putinovom egzistencijalnom potragom za pobedom protiv Zapada.

Prigožinova poruka iz groba

Nad ovom promenom lebdi duh Jevgenija Prigožina, šefa Vagnerove grupe plaćenika, koji je takođe bio poznat kao "Putinov kuvar".

Pre svoje smrti izrazio je mržnju prema Šojguu i glavnom ruskom generalu Valeriju Gerasimovu kroz tirade ispunjene psovkama, optužujući njih i rusko ministarstvo odbrane za korupciju i nesposobnost.

ŠTA SE KRIJE IZA NAJVEĆE ČISTKE VLADIMIRA PUTINA? Prvo je pao Šojgu, a onda je usledila OGROMNA AKCIJA (1)

Prigožin je vodio pobunu protiv Moskve koja je trebalo da se završi svrgavanjem Šojgua i Gerasimova. Umesto toga, stavio je predsednika u neprijatnu poziciju i izazvao njegov autoritet. Putin je odgovorio opisujući Prigožina kao izdajnika i oduzeo mu imovinu, sve pre nego što je poginuo u sumnjivoj avionskoj nesreći zajedno sa svojim najvišim savjetnicima.

Putin je strpljivo čekao, a onda krenuo u čistku

Od tada je Putin držao nesposobnost ministarstva u nabavci oružja, kao i neuspelu invaziju na Ukrajinu i optužbe za korupciju daleko od javnosti, želeći da pokaže da neće doneti ish*trene reakcije nakon pobune. Čineći to, mogao bi dovesti u pitanje svoj autoritet i snagu pred ruskim narodom.

Putin je verojatno čekao da ga ruski narod ponovno izabere u martu pre nego što je krenuo u promene u ministarstvu odbrane. Promene su usledile ubrzo nakon proslave Dana pobede 9. maja, kojoj su Putin i Šojgu zajedno prisustvovali, u naizgled prijateljskom nastupu.

Uprkos njegovoj smeni sa mesta ministra odbrane, Šojgu će ostati u Putinovom krugu premeštanjem na novu ulogu sekretara Veća bezbednosti.

Putinov jedini interes je pobeda u Ukrajini

Tatjana Stanovaja, viša saradnica u Karnegi Raša Eurazija Centru, rekla je CNN-u da nije važno da li je Prigožin bio u pravu o korupciji zvaničnika. U Rusiji, rekla je, "u politici ne postoji ispravno i pogrešno - važni su isključivo interesi."

Putinov interes je u održavanju reda u svojoj kući, ali, što je još važnije, u postizanju pobede u Ukrajini. Ministarstvo odbrane je ključno za to kako će se taj rat završiti.

Postavljanjem civilnog ekonomiste Andreja Belousova za novog ministra odbrane, Putin je signalizirao da želi da ministarstvo, sa svojim ogromnim proračunom, brže i ekonomičnije nabavlja oružje.

Ruski proračun za 2024. pokazuje da namerava potrošiti 6 odsto BDP-a na odbranu, najviše u modernoj ruskoj istoriji, i nadmašiće socijalnu potrošnju, što je znak prelaza zemlje na ratnu ekonomiju.

Korupcija u ministarstvu odbrane

Mihail Komin, ruski politički naučnik i gostujući saradnik u Evropskom veću za spoljne poslove sa središtem u Beču, rekao je da je "Šojguova grupa, među ruskim elitama, jedna od onih koje najviše traže rente. Više, na primer, nego neki iz Putinovog užeg kruga."

ŠTA SE KRIJE IZA NAJVEĆE ČISTKE VLADIMIRA PUTINA? Prvo je pao Šojgu, a onda je usledila OGROMNA AKCIJA (2)

Prošlog petka, general-pukovnik Vadim Šamarin, načelnik Glavne uprave za komunikacije Oružanih snaga Rusije, optužen je za "primanje mita u posebno velikom iznosu" od 36 miliona rubalja (oko 393.000 dolara) od fabrike koja potpomaže ministarstvo komunikacijskom opremom. U zamenu, navodno je toj firmi dodelio unosne državne ugovore.

Šamarin se izjasnio da nije kriv, saopštili su ruski državni mediji.

Ruski državni mediji takođe su igrali ulogu u komuniciranju akcije Kremlja protiv ministarstva. Nakon Šamarinovog hapšenja u maju, državna agencija Ria Novosti saopštila je da je njegova supruga 2018. godine kupila Mercedes-Benz GLE za 20 miliona rubalja (oko 218.000 dolara) u vreme kada je njegov prihod bio najviše 34.000 dolara. U posebnom izveštaju otkriveno je da je njen prihod te godine iznosio 872.000 rubalja (9.740 dolara).

Najviše profiliran od pet uhapšenih zvanmičnika bio je Timur Ivanov, zamenik ministra odbrane. Stavljen je u kućni pritvor krajem aprila, takođe pod sumnjom za primanje mita.

Ivanov je postao fokus Fondacije za borbu protiv korupcije, koju je osnovao Aleksej Navaljni, koji je ubijen u ruskom zatvoru u februaru. On i njegova organizacija otkrili su raskošan način života Ivanovljeve partnerke - poseti samo za pozvane draguljare, nošenje visoke mode i posedovanje planinske kuće u otmenom skijalištu Kurševel u Francuskoj. Pitali su se kako je mogla da priuštiti takav način života kada je službeni godišnji prihod njenog supruga bio 175.000 dolara.

Ruski državni mediji saopštili su da Ivanov tvrdi da je nevin, citirajući lične izvore.

Interesi ne smeju da se preklapaju, ali korupcija ostaje

Za Stanovaju, razlozi za zamenu figura poput Ivanova i Šamarina su jednostavni.

"Deo Putinove logike je da ne možete imati nekoga na ovoj poziciji (ministra odbrane) gde postoje značajni interesi prethodnika."

Kako bi pomogao da se očistiti ministarstvo, Putin je imenovao Olega Saveljeva, bivšeg revizora u Ruskoj računovodstvenoj komori, za zamenika ministra odbrane. Biće "svestan korupcije koja već postoji u odbrambenom sektoru," rekao je Komin.

Prigožinova poslednja želja

S obzirom na opsežne promene koje je predsednik napravio, kruže glasine o položaju načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, Valerija Gerasimova, drugog cilja Prigožinovih tirada.

Stanovaja je rekla da "postoji toliko mnogo glasina, da bi Gerasimov uskoro mogao da bude smenjen", ali činjenica da je do sada bio pošteđen daje Gerasimovu "vremenski okvir da počne da se bori za svoje interese," dodala je.

"Gerasimov se bori protiv svojih neprijatelja, pokušavajući da obezbedi svoju budućnost," rekla je Stanovaja.

"Nije problem naći novog čoveka. Problem je pronaći mesto za prethodnog"

Komin se složio da bi Gerasimov mogao da zadrži svoju poziciju za sada, jer je Putin rekao da ne namerava da napravi druge promene.

Ključno, Komin je sugerisao da Gerasimov ima sreće jer ne postoji položaj sličan Šojguovom gde bi mogao da bude javno premešten bez potpunog narušavanja njegove reputacije.

U Putinovoj Rusiji predsednik ostaje fokusiran na pobjedu u Ukrajini, ali nedavni potezi pokazali su da se prateća ekipa može promeniti i da je predsednik spreman da bude nemilosrdan u svojoj potrazi za pobedom.

(Kurir.rs/CNN/Preneo: A.N.)

NE PROPUSTITE

HAOS U RUSIJI! Izbio POŽAR u rafineriji nafte, ima POGINULIH: Isplivao snimak sa mesta nesreće (VIDEO)

VELIKI UDARAC ZA UKRAJINU! Zelenski UTUČEN uoči ključnog samita: 'Razočarani smo što neki SVETSKI LIDERI...'

PUTIN ODLUČIO KAKO ĆE FINANSIRATI RAT: Na vojsku ove godine otišla trećina budžeta, ono što sledi se NEĆE DOPASTI RUSIMA

DETONACIJA U BELGORODU! Guverner pogranične oblasti objavio da IMA MRTVIH I RANJENIH CIVILA, ruski PVO oborio tri ukrajinska drona

ŠTA SE KRIJE IZA NAJVEĆE ČISTKE VLADIMIRA PUTINA? Prvo je pao Šojgu, a onda je usledila OGROMNA AKCIJA (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6479

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.